måndag 2 augusti 2010

Den gamla verkstan





På den lilla orten Patreksfjödur på Vestfjordarna finns en förtjusande verkstad för reparation av fisketrålare. Nuförtiden råder förstås stordrift och de små enheterna av fiskeflottan för en mer tynande tillvaro (även om Island fortfarande är världsledande inom fiskerinäringen). Verkstan är sen länge nerlagd. Under ortens storhetstid för 60 - 70 år sedan, var här ett liv och ett kiv. Handelsfartyg och fiskebåtar pilade ut och in i hamnen och det stora handelsmagasinet i fokus av bebyggelsen hade bråda tider. Vid denna tid fanns ännu ingen väg till orten, alla transporter gick över vattnet eller på små tåliga islandshästar upp och över de stora, dimmiga, hedarna.

Sen dess har en väg anlagts men Patreksfjördur går ändå kräftgång. Befolkningen har minskat från 1600 till drygt 600. De få initiativen till förnyelse för att fånga upp den växande turismen står ofta tillresta reykjaviksbor för. De startar gästhem och små trendiga kaféer. När turisterna försvunnit och höststormarna står för dörren, drar de hem till huvudstaden med sommarens intäkter. Tror nog att gotlänningarna känner till "stockholmssyndromet" i isländska fårakläder. Till vestfjordingarna vill jag säga: Behåll era egna pengar! De behövs mer än någonsin i en avfolknings- och glesbygd.

I hamnens gamla trålarverkstad och salteri har ändå en ortsbo startat ett mysigt kafé med en unik konsertlokal. Vägg i vägg med den sistnämnda ligger den gamla verkstan. Det ser ut som om jobbarna lämnat stället abrupt för så där 40 år sedan. Bland rostiga svarvar och svetsaggregat har någon, likt ett förskolebarn, hoppat ur brallorna och sjumilastövlarna, stämplat ut och förvunnit genom verkstadsdörren. Kvar står alla vackert rostpatinerade maskiner, lagerhyllor fyllda med spännande burkar, talg, rep och gamla fuktskadade kartonger med okänt innehåll. Dessvärre är det stora hål i taket som håller på att rasa in. Kommunen äger lokalen som arrenderas av caféägaren. Något måste göras. Mycket snart. Miljön är helt unik och minner om Patrekfjördurs storhetstid och hur en liten ort i väglöst land lyckades leverera framtidstro och visioner. Sen kom nya mer komplicerade tider.

Inga kommentarer: